kikka_toissa_pieni.jpg

 

Olen Kristiina (Kikka) Yli-Penttilä, hopeakorusuunnittelija Suomen Turusta.  Jo pienestä pitäen olen halunnut tehdä käsilläni jotain mahdollisimman näyttävää ja kaunista. Opiskelin kuitenkin kokiksi ja alan opettajaksi toteuttaen luovuuttani ruoanlaiton parissa. Kokkiopintojen lomassa tein myös taidetta, kauniita keramiikkaesineitä ja kudoin kangaspuilla kuultokudoksia ja poppanaa. Haaveissani häämötti kuitenkin aina hopeatyöt. Antoisan kokkiopettajan uran jälkeen suuntasin hopeakorukursseille ja nyt saan ja voin vihdoin toteuttaa unelmaani.

Nyt työskentelen hopeatöiden parissa ja valmistan kaula- ja ranneketjujen lisäksi myös sormuksia. Haluan tehdä uniikkeja koruja pyrkien yksilöllisiin ja kauniisiin lopputuloksiin. Muutama vuosi sitten menetin kasvainleikkauksen yhteydessä näköni toisesta silmästä, mutta en onneksi menettänyt mahdollisuutta korujen tekoon. Yhdellä silmällä työskentely vaatii hieman enemmän työtä ja sinnikkyyttä, mutta sitä opin jo lapsuudessa kun ”taistelin” paikasta 7-lapsisessa perheessä.  Ja tavallaan näkövamma antaa jopa lisäintoa tehdä Teille kaikille yksilöllisiä koruja.

Inspiraatio korujen malliin tulee minulle  usein yöllä, joten hahmottelen ja piirrän mallin muistiin herättyäni. Usein huomaan, että unessa nähty muoto on luonnosta peräsin. Suunnittelen ja pohdin toteutusta muutaman päivän ennen varsinaiseen työhön ryhtymistä. Tilaustöissä pyrin aina huomioimaan asiakkaan persoonan ja mietin tarkoin, mikä muoto kaulaketjussa voisi sitä kuvastaa. Usein myös asiakkaalla on oma toive korun lopputuloksesta ja voimme suunnitella sen yhdessä.  Minulle on tärkeää, että voin toteuttaa korut mahdollisimman hyvin asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Käytän korujen valmistukseen pelkästään 925 koruhopeaa, joten allergisoivia aineita ei ole.

Yleensä kaulaketjun teko alkaa hopealangan kiertämisestä ja sahaamisesta erikokoisiksi lenkeiksi. Siitä sitten alkaa varsinainen korun rakentaminen. Hopealankaa kuluu yhteen kaulaketjuun 5-10m mallista riippuen. Aikaa taas kuluu useita tunteja, jopa päiviä, mallista ja pituudesta riippuen. Korun suunnittelu vaatii herkkyyttä, luovuutta ja mittasuhteiden ymmärtämistä. Hyvän designin taustalla on huolellinen suunnitteluprosessi ja vahva muoto. Sormuksen suunnittelu on ehkä vieläkin vaativampaa. Pieneen kokoon ja muotoon on saatava tiivistettyä olennainen, kauneus, käytettävyys ja persoonallisuus.  Suunnittelun jälkeen itse sormuksen teko alkaa hopealevyn leikkaamisella ja sen työstämisellä sormukseksi monine työvaiheineen.

Toivon että koruissani näkyy luonnon tuoma inspiraatio, asiakkaan persoonallisuus ja oma intohimoni hopeakorujen suunnittelijana ja tekijänä.

KIKKA